top of page

ПРОЦЕДУРИ БЕЗПЕКИ LOTOTO. ЩО ЦЕ І ЯК ЦЕ НАС СТОСУЄТЬСЯ?

Щороку тисячі робітників гинуть або зазнають серйозних травм під час виконання ремонтних робіт або технічного обслуговування промислового обладнання. Причиною більшості таких подій є неконтрольований викид енергії. У світі, однак, існують кілька нормативів, які вимагають відключення та блокування всіх джерел енергії під час ремонту або обслуговування обладнання.



 

ЩО ЦЕ?

Система LOTOTO (абревіатура від Lockout/Tagout/Tryout) є плановою процедурою безпеки, яка полягає у відключенні джерела живлення обладнання під час проведення робіт із технічного обслуговування або виконання ремонту. Така процедура забезпечує захист робітників від ризиків удару електричним струмом та пошкодження іншими небезпечними енергіями.

 

ЧОМУ СИСТЕМА LOTOTO?

  • Безпека роботи під час обслуговування, чищення або ремонту; 

  • Запобігання травмам;

  • Запобігання пошкодженню обладнання;

  • Допомога у запобіганні можливим помилкам;

  • Чітке позначення ризиків на робочому місці.

 

ЧИННІ НОРМАТИВНІ ВИМОГИ У СВІТІ:

  • У Великій Британії у Правилах роботи з обладнанням (Правило 19 – «Ізоляція джерел живлення») наголошується: «Кожен роботодавець повинен гарантувати, що у відповідних випадках робоче обладнання буде облаштовано відповідними засобами ізоляції джерел енергії. Кожен роботодавець повинен вживати відповідних заходів, щоб при повторному підключенні робочого обладнання до будь-якого джерела живлення був відсутній ризик для здоров'я або безпеки людей, які використовують це обладнання»;

  • Директиви ЄС 89/655 визначають мінімальні вимоги щодо безпеки та здоров'я людей при використанні обладнання. У параграфі 2.14 зазначено, що «кожен елемент обладнання повинен мати добре помітні пристрої, за допомогою яких цей елемент може бути від'єднаний від джерела енергії»;

  • Правило Управління з техніки безпеки та гігієни праці (США) «Контроль небезпечної енергії (Блокування та Інформування) OSHA 1910.147» вимагає, щоб «кожен роботодавець розробляв та використовував процедуру встановлення відповідних пристроїв блокування та/або бірок на пристроях відключення живлення та іншими способами здійснював відключення запобігання ненавмисному включенню живлення, запуску обладнання або випуску накопиченої енергії з метою запобігання травмам персоналом».

 

РОЗРОБКА СИСТЕМИ LOTO ВИМАГАЄ ВИКОНАННЯ ТРЬОХ ОСНОВНИХ ЕТАПІВ:

  • Опис процедур. Визначення та опис процедур блокування небезпечної енергії. На цьому етапі виконується підготовка загального стану та LOTOTO інструкцій, що визначають порядок блокування кожної одиниці обладнання, перевірку відключення, скидання небезпечної енергії та іншої документації.

  • Навчання співробітників. Навчання застосуванню спеціальних процедур блокування виробничого обладнання для працівників, схильних до ризиків та співробітників, які мають спеціальний допуск, з прийомом заліків.

  • Впровадження системи LOTOТО. Закупівля обладнання LOTOТО, визначення та підготовка місць зберігання, визначення відповідальних та закріплення обладнання за персоналом, застосування процедур LOTOТО на практиці.

 

Замовити консультацію по впровадженню процедур LOTOTO у себе на підприємстві можна на сторінці послуг

28 переглядів
bottom of page