top of page

ЩО НОВОГО У СТАНДАРТІ EN ISO 20345: 2022?

Чинний стандарт для захисного взуття EN ISO 20345: 2012 буде актуалізований та отримає позначення EN ISO 20345: 2022. Що ж у ньому нового та що змінилося? Ось огляд найважливіших змін, пункт за пунктом:



 

1. ВИМОГИ ДО ОПОРУ КОВЗАННЮ

 

Маркування SRA, SRB і SRC прибирається з нового стандарту. Натомість випробування на ковзання, аналогічне SRA, буде включено в базову вимогу для сертифікації, і тому не матиме окремого маркування. На додаток до базової сертифікації можна виконати ще один тест на ковзання, після чого присвоюється маркування SR (Slip Resistance, опір ковзанню). Методи випробувань трохи змінені, щоб краще імітувати реальні умови, наприклад, усі випробування на ковзання проводяться на плитці.

 

2. ВИМОГИ ДО ОПОРУ ПРОКОЛУ ЦВЯХОМ

 

Взуття із захистом від проколу цвяхами раніше мало маркування P.

Однак у цьому маркуванні не вказується, з якого матеріалу виготовлена захисна пластина від проколів. Новий стандарт уточнює матеріал захисту і розмір цвяха, використаного у випробуваннях. Менший діаметр означає вищий тиск, а отже, вищі вимоги до рівня захисту.

 

P: Захист від проколів, сталева пластина, діаметр цвяха 4,5 мм.

PL: Захист від проколів, неметалева пластина, діаметр цвяха 4,5 мм.

PS: Захист від проколів, неметалева пластина, діаметр цвяха 3 мм.

 

3. РІВНІ ЗАХИСТУ

 

Кількість рівнів захисту збільшено з SB-S5 до SB-S7 з відповідними підрівнями.

Раніше рівні захисту розподілялися таким чином:

SB, S1, S2, S3, S4 і S5, де SB - єдиний рівень захисту, що дозволяє мати відкриту п'яту.

S1 іноді розглядався із захистом від проникнення цвяхів як доповнення, і в такому разі отримував позначення S1P.

S4 і S5 - це так звані вироби класу II (гумові чоботи).


Новий розподіл рівнів:

SB, S1, S2, S3, S4, S5, S6 і S7.

Рівень захисту S1, як і раніше, буде відображатися із суфіксом P, тобто S1P. Однак, оскільки випробування щодо захисту від проколів цвяхами було розширено до P, PL і PS, рівень захисту S1 можна буде вказувати з цими доповненнями; S1P, S1PL і S1PS.

 

Інші рівні захисту, які вже включають вимоги до захисту від проколів, не вказуються як раніше, оскільки сам рівень захисту вже передбачає відповідність цим вимогам. Проте, доцільно знати, яким типом захисту від проколів забезпечено виріб. Наприклад, клас захисту S3 (у цей клас захисту входить вимога захисту від проколу Р) тому поділяється на такі три рівні: S3, S3L і S3S.

Клас захисту S3 включає сталеву пластину для захисту від проколу, , S3L включає синтетичну (неметалеву) пластину і тестується за допомогою великого цвяха (L = Large), а S3S включає синтетичну (неметалеву) пластину і тестується за допомогою маленького цвяха (S = Small). Так само поділяються рівні захисту S5 і S7, оскільки ці рівні захисту також мають вимоги до захисту цвяхів.


4. СПЕЦИФІЧНІ ВИМОГИ


Кодування та вимоги:

PL - Опір проколу цвяхом (неметалева пластина)

PS - Опір проколу цвяхом (неметалева пластина)

C - Діелектричне взуття

A - Антистатичне взуття

HI - Теплоізоляція системи підошви

CI - Ізоляція системи підошви від холоду

E - Поглинання енергії задником

WR - Вологостійкість

M - Метатарзальний захист

AN - Захист щиколотки/гомілковостопного суглоба

CR - Опір порізу

SC - Посилений носок для захисту від стирання

SR - Опір ковзанню (підлога з керамічної плитки з гліцерином)

WPA - Проникнення і поглинання води

HRO - Стійкість до контакту з гарячими тілами

FO - Стійкість до нафтопродуктів (маслобензостійкість)

LG - Зчеплення з перекладинами драбин

 

5. ЗЧЕПЛЕННЯ З ПЕРЕКЛАДИНАМИ ДРАБИН

 

Раніше, вимога "Зчеплення п'яти зі сходами" входила до стандарту вимог до взуття для пожежників. Ця частина була скопійована в окреме додаткове випробування для всіх типів захисного взуття. Це дає змогу випробовувати все захисне взуття на предмет зчеплення з перекладинами драбин у новому стандарті. Зверніть увагу, що це одне з декількох додаткових випробувань, які не є обов'язковими.

 

6. МАРКУВАННЯ FO СТАЛО НЕОБОВ'ЯЗКОВИМ

 

Маркування FO вказує на стійкість підошви взуття до вуглеводнів (мастил, бензину тощо). Раніше ця вимога була обов'язковою частиною вимог до рівнів захисту S1-S5, тобто до будь-якого взуття із закритою п'ятковою частиною. Тепер FO буде додатковим тестом, який можна проводити для взуття, призначеного для використання в середовищах з вуглеводнями, коли це потрібно.

 

7. ВОЛОГОСТІЙКІСТЬ

 

Додано два нові рівні захисту: S6 і S7. Спільним для S6 і S7 є те, що до цих рівнів захисту висуваються вимоги щодо вологостійкості (Water-Resistant, маркування WR). В іншому S6 означає той самий ступінь захисту, що й вимога S2, але з додатковими вимогами щодо вологостійкості (WR), а S7 - той самий, що й S3, але з додатковими вимогами щодо вологостійкості (WR).

 

Протестоване взуття з маркуванням S2 або S3 має відповідно до "старого" стандарту водовідштовхувальний верх (WRU - Water Repellent Upper). Однак для отримання маркування WRU на вологостійкість випробовується тільки сам матеріал. Коли матеріал входить до складу взуття, взуття загалом може втрачати свою водонепроникність через проникнення води в шви.

 

З нового стандарту зникає маркування WRU, замість нього вводиться маркування WPA (водопроникність і поглинання) і вже згадане маркування, WR.

 

8. РОЗПОДІЛ ЗА ЧАСОМ

 

Захисне взуття, виведене на ринок після 30 березня 2023 року, має бути сертифіковане відповідно до EN ISO 20345: 2022. Проте захисне взуття, яке вже присутнє на ринку і сертифікат якого все ще дійсний, не вимагає сертифікації відповідно до нового стандарту до закінчення терміну дії сертифіката, навіть якщо він закінчується після 30 березня 2023 року. Сертифікат ЄС на відповідність вимогам типових випробувань дійсний протягом 5 років. Тому протягом деякого часу на ринку буде представлена продукція, сертифікована як за новими, так і за старими стандартами.

 

 

 

 

27 переглядів
bottom of page